Uzaktan Eğitimi Zenginleştiren Araçlar

Bilgi çağı dediğimiz 21. yüzyılda iletişim, toplumun her katmanında yaşayan bireyler için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline gelmiştir. Günümüzde uydu, fiber optik, televizyon, radyo, bilgisayar, internet ve diğer bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler eğitimin yapısını ve biçimini etkilemekte, eğitimcileri yeni eğitim programları ve öğrenme-öğretme modelleri geliştirmeye zorlamaktadır.

Uzaktan eğitim, dijital eğitim, ters-yüz edilmiş sınıflar derken ülke genelinde Covid-19 (Koronavirüs) salgını nedeniyle örgün eğitime ara vermek zorunda kaldık. Eğitim teknolojileri çalışmalarını kurumlarında hali hazırda yürütenler ve sürece hakim olanlar planlamalarını ilk günden yapabiliyorken,süreci bir şekilde yürütmeyi başardılar.Ancak yapılan tüm planlamalarda eğitimin verimli olmasında en önemli 3’lü öğrenci, eğitim programı ve öğretmendir. Tabii ki süreci planlarken en önemli adımlardan biri olan, öğretmen eğitimlerini es geçmemek şart. Süreci her ne kadar idare, akademik ve eğitim teknolojileri koordinatörleri planlayarak yürütse de, ekran karşısında olacak öğretmenlerin kullanılacak teknolojiye tam hakimiyeti, sürecin verimliliği adına büyük önem arz ediyor. Unutmamak gerekir ki; öğrenci ile doğrudan etkileşime giren, öğretim ortamını oluşturan, aracı-gereci planlayan ve uygulayan öğretmendir. 

Çalışmalarına farklılık katmak ve  bireysel çabalarıyla bir şeyler yapmak isteyenler için kullanılabilecekleri uzaktan eğitim araçları ile ilgili bilgilere aşağıda sahip olabilir ve kullanabilirsiniz.

Flipgrid

Sınıfınızı ters-yüz etmek ama aynı zamanda sesinizi tüm dünyaya duyurmak mı istiyorsunuz. O zaman Flipgrid, tam size göre bir uygulama. IOS,Android ve Desktop uygulaması mevcut. Tamamen ücretsiz oluşu ve min.15 sn.’den max.5 dk.’ya video çekimi ile ilerleyen süreçte, videolar çekim sonrası istenilen şekilde süslenerek ortak alana yükleniyor. Uygulamaya giriş yaptığınız anda “Enter a Flipcode” ya da “Educator Dashboard” geliyor, siz Educator Dashboard ile devam edip, “Add New Grid” ile ilk sorunuzu oluşturup, ekrana gelen Flipcode’u katılımcılarla paylaşmanız yeterlidir. Peki Flipgrid ile neler mi yapabilirim. Sizler için hazırladığım Flipgrid’i derslerde etkin kullanmanın 10 yolu  ile dersleri nasıl farklılaştırırım görseline göz atmanızı öneririm. (http://www.flipgrid.com)

Zoom

Dünyada en çok tercih edilen kurumsal video konferans, web konferans ve iletişim sistemdir.

Yenilikçi teknolojisi ile binlerce kurumsal ve bireysel kullanıcının tercihi olmuştur.

Düşük internet hızlarında kesintisiz ve kaliteli video görüşme, ekran, dosya paylaşımı gibi çok sayıda özellik sunar. Mobil cihazlardan sorunsuz erişim sağlar. Eğitim planlaması sürecinde ücretsiz versiyonunu 100 kişiye kadar kullanıma açması, ekran paylaşımına olanak tanıması ve 40dk.’lık bir ders kayıt imkanı tanımasıyla da açık ara fark atıyor.

Edpuzzle

(www.edpuzzle.com) Edpuzzle; flipped classroom uygulamalarında kullanılabilecek sanal sınıf uygulamalarından birisidir. Edpuzzle uygulaması ile internette bulunan herhangi bir videoyu kullanarak videoları düzenleyebileceğiniz, kendi sesinizle anlatım yapabileceğiniz, sesli notlar ekleyebileceğiniz ve öğrencileriniz için sorular ekleyip videolara eklenen sorulara öğrencilerin verdikleri cevapları gözden geçirebileceğiniz, oluşturduğunuz videoyu öğrencinin izleyip izlemediğini kontrol edebileceğiniz  kullanışlı ve ücretsiz bir sanal sınıf uygulamasıdır. İster videoyu siz hazırlayın, isterseniz hali hazırda bulunan videolardan seçin. 

Padlet

(www.padlet.com): Padlet çevrimiçi bir ilan panosudur, yani duyurular yapmak, notlar tutmak ve çevrimiçi beyin fırtınası yapmak için kullanılabilir.Padlet, fikir toplamak, paylaşmak ve daha sonra değiştirmek için harika bir yerdir. Yaşayan, nefes alan bir web sayfası gibi. Kullanıcılar Padlet notlarına bağlantılar, YouTube videoları, dosyalar ve resimler ekleyebilir. Onları hareket ettirebilir ve düzenleyebilirler.Uzaktan eğitim süresince, belirli başlıklar ya da sorular neticesinde tüm sınıfın bağlanıp içerik ürettiğini ve birbirlerinin çalışmalarına yorumlar bırakarak aynı dijital panoda zenginleştiklerini düşünsenize, eğer daha önce deneyimlemediyseniz, hemen bir pano oluşturun, ister QR Kod şeklinde ister link ile herkesi panoya bağlayın.

UZAKTAN EĞİTİMİ DESTEKLEYİCİ EKSTRA KAYNAKLAR İÇİN: 

  • www.powtoon.com (Dijital hikaye ve animasyon oluşturun.)
  • www.educreations.com (Dijital anlatım videoları çekin ve paylaşın)
  • www.sparkol.com (Whiteboard animasyon yazılımları hazırlayın.)
  • www.explaineverything.com (Ipad ile ders içeriği ve konu anlatımı hazırlayın.)
  • www.quizizz.com (Anlık ölçme ve değerlendime sağlar.)
  • www.khanacademy.org (Binlerce ders anlatım videosu ile dijital içerikler hazırlayın)
  • www.ed.ted.com (En sevdiğiniz TED-Ed Animasyonlarına, TED görüşmelerine veya YouTube’daki herhangi bir videoya etkileşimli sorular, tartışma konuları ve daha fazlasını ekleyin. Dersleri öğrencilerinizle kolayca paylaşın ve sonuçları izleyin.)
  • www.polleverywhere.com (Sınıfta ya da izleyicilerden anlık hızlı geri bildirim almak, anket yapmak amacıyla kullanılır.)
  • www.google.com/forms/about/ (Google Forms ile ister büyük, ister küçük her türlü bilgiyi toplar, organize eder, grafik şeklinde alabilirsiniz, derslerinizde ister giriş ,ister çıkış etkinliği olarak ve kullanılabilecek değerlendirme araçlarından birisidir.)
  • Tnoedoo,Tonnytoll: Çizgi romanlar hazırlamak için
  • Kahoot,socrotile,Surveymonkey: Anket için.
  • Colemeo,Storybird,İssuu, Joomag: E-kitap , dergi tasarlamak için.
  • İamalitte,Padlet, Prezi, Emaze: Sunum hazırlamak için.
  • Triplane, Mab Hup, Adope Spark
  • Pawtoon, Animato, Vidoscript
  • Class dojo, Google Clasroom: Sınıf için uygulamalar için.
  • Scratch, Code org., Tynker, Kodable, Google Blockly: Kodlama için. Bu konuda ayrıntılı bilgi için Yazılım ve Kodlama Öğreten Siteler konulu yazımıza bakabilirsiniz.

Kaynak:

www.egitimdeteknoloji.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir