Çocuklara El Yıkamanın Önemini Üç Dilim Tost Ekmeğiyle Öğreten Öğretmen

Son zamanlar da büyük bir tehlike oluşturan Corona virüsü ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından birinin elleri yıkamak olduğu sürekli vurgulanıyor. Peki bu alışkanlığı yetişkinler bile zor kazanırken,çocuklara nasıl kazandıracağız? Bunun için bir öğretmenimizin yaptığı etkinlik sizlere yol gösterebilir, 15 Ekim Dünya El Yıkama Gününde de yapabileceğiniz etkinliklere ekleyebilirsiniz.

Çocuklara bilimi sevmeyi öğretmek zordur. Sık sık ellerini yıkamaları gerektiğini öğretmekse daha da zordur. North Carolinalı bir öğretmen son derece basit bir deneyle öğrencilerine hem bilimi sevdirmeyi hem de ellerini yıkamanın önemini anlatmayı başardı.

Dona Gill Allen’ın yaptığı deney çok basitti; deneyde sadece üç dilim ekmekle, ağzı kapatılabilen üç poşet kullandı. Derste, poşetlerin her birine birer dilim ekmek koydu ancak her seferinde farklı bir yöntem izledi. İlk poşete ekmek dilimini koyarken eldiven kullandı, ikinci poşete koyarken eldiven kullanmadı ama ellerini yıkadı. Üçüncü dilim ekmeği ise sınıfta dolaştırdı, bütün öğrenciler dokunduktan sonra ekmek dilimini poşete koydu.

Daha sonra öğrencilerle birlikte ekmek dilimlerindeki değişiklikleri gözlemlediler. Birinci ve ikinci dilimde zaman içinde az miktarda küflenme olduysa da üçüncü dilimde, özellikle çocukların en fazla dokunduğu yerlerde yoğun küfleşme görüldü.

Allen’ın öğrencileri el yıkamanın önemini artık çok iyi biliyorlar.

Bu etkinliklerin yanında Uzmanlar, çocuklara el yıkama alışkanlığı kazandırmaya yardımcı olacak stratejileri ise şöyle sıralıyor: 

Mutlaka sabun kullanın: Ellerin en az 20 saniye boyunca ve mutlaka sabun kullanarak yıkanmasını sağlayın. Ortak kullanım alanlarında sıvı sabunları tercih edin. Katı sabun kullanılacaksa da, sabunu su birikmeyen bir kapta ve kullanıldıktan sonra köpüğü alınmış olarak bırakın.

Ellerin temizlendiğinden emin olun: El yıkama sırasında her iki avuç içi, dışı, parmak araları, başparmaklar, tırnaklar ve el bileğini de sıvazlayarak temizleyin. Yıkama bittikten sonra iyice durulayarak temiz bir havluyla kurulayın. Ortak alanlarda kağıt havlulardan yararlanın.

Uygun şartları oluşturun: Çok küçük yaştan itibaren çocukların el ve tırnak bakımını yaparak bu konuya aşina olması sağlayın. Önce kendi kucağınızda başlayın. Ayakta durabildiği dönemde ise yerden yükselterek veya boyuna uygun lavabolar seçerek sabunla el yıkayabilmesini için uygun ortamları sağlayın.

El yıkamayı eğlenceli hale getirin: Oyun, çocuklara bir şeyler öğretmenin en kolay ve etkili yollarından biri. Hem el yıkamanın önemini, hem de nasıl olması gerektiğini farklı oyunlar, şekiller ya da canlandırmalarla anlatabilirsiniz. Örneğin bir şarkı belirleyin ve elleri bu şarkı bitimine kadar birlikte söyleyin. Böylelikle acele etmesinin de önüne geçebilirsiniz. Ya da ellerini yıkarken onunla birlikte sayarak, bu işlemin ne kadar sürede tamamlandığını öğretebilirsiniz.  

El yıkamanın önemini anlatın: Çocuklar için neyi neden yaptığının doğru şekilde anlatılması, alışkanlıkların kazandırılmasında son derece önemli. Altı aylıktan itibaren okunan kitaplarla, iki yaşından itibaren de medya ile tanışan çocuğun dikkatini bu noktaya çekmeye çalışın. Konuyla ilgili çizgi filmler, kamu spotları, ilanlar, gazete, dergi haberlerine faydalı olacaktır.  

Onlara rol model olun: Çocukların doğduğu andan itibaren anne babası ve diğer yakınlarını izleyerek hayatı öğrenip deneyimlediklerini unutmayın. El yıkamanın önemini anlatmak için yapılabilecek en önemli şeylerden biri de sizin ellerinizi yıkamanızı görmesini sağlamak olacaktır. Alışkanlığının kazandırılmasında da aile içinde doğru davranış modellerinin sergileyerek doğal bir öğrenme ve uygulama alanı sağlayın. Sağlık kontrollerinde doktor ve hemşirelerin el yıkamaya dikkat çekmesi, okul eğitimi başladığında da öğretmenin konu üzerinde durması, denetlemesi, el yıkayan çocuğa vereceği olumlu geri bildirim de çok işe yarayacaktır. 

Kaynak:

www.ntv.com.tr

www.iflscience.com

www.egitimpedia.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir