Çocuğumu Henüz Var Olmayan Mesleklere Nasıl Hazırlarım?

Gelecekte çocuklarımızın sahip olacağı mesleklerin yarısından fazlası icat edilmedi.

Diğer bir deyişle, bugün çocuğunuz büyüdüğünde ne olacağıyla ilgili çeşitli fikirler öne sürebilir ancak 10 yıl sonra kendini oldukça farklı bir noktada bulma ihtimali yüksek.

Çocuklar hayatımızı kökten değiştiren yeni meslekleri keşfederken, ebeveynler de çocuklarının değişimle başa çıkmalarına yardımcı olacak temel becerileri ve deneyimleri edinmelerine yardımcı olmalıdır.

‘’Geleceğin bilinmezliği karşısında çocuğumun başarılı olması için ne yapabilirim?’’ diyen ebeveynlere ödüllü bilim insanı Dr. Jaunine Fouche bazı önerilerde bulunuyor.

-Zekaya değil, çalışma ahlakına övgüde bulunun

Araştırmalar gösteriyor ki zekasını övdüğümüz çocuklar kendi sınırlarını daha az zorluyorlar. Çocuğunuz bir problemle karşılaştığında çalışma ahlakına vurgu yapıp kararlı olmanın ve çaba göstermenin önemine dikkat çekmelisiniz. Böylelikle çocuğunuz sorunlara daha özgüvenle yaklaşacaktır.

-4C’nin gücüncen yararlanın

Critical Thinking-Eleştirel düşünme

Collaboration-İş birliği

Communication-İletişim

Creativity-Yaratıcılık          

4C’nin temel taşlarını oluşturuyor. Küreselliğin ve kolektif bir kültürün hakim olduğu bu dört beceriyi edinmek büyük önem taşıyor.

-Ona, küçük yaştan itibaren kendi seçimlerini yapması için imkan tanıyın

“Ben öyle diyorsam öyledir!” cümlesi geçmişteki etkisini yitirdi. Ayrıca bu yaklaşım çocuğunuzun kendi kendine akıl yürütmesine de engel olabiliyor.

Çocuğunuzun muhakeme becerisini geliştirmesine yardımcı olmak adına çeşitli yöntemler uygulayabilirsiniz. Örneğin; market alışverişinde belirli ürünleri seçmesi için fırsat tanıyabilirsiniz. Böylece çocuğunuz neden bu ürünü tercih ettiğini anlatarak kendi seçimini akıl yürütme yoluyla değerlendirebilir. Aynı yöntemi kitap seçiminde de kullanabilirsiniz.

-Üstbiliş becerilerinin gelişmesini sağlayın

Düşünmek hakkında düşünmek çocuğun kendi seçimlerini yapmasına ve gelişimine açık olmasına katkı sağlayacaktır. Bu şekilde muhakeme becerileri gelişecektir.

-Başarısız olmak da gelişimin parçasıdır! Gelişimine katkıda bulunacak hataları destekleyin

Eğer çocuğunuz başarısızlık durumundan yeni bir şey öğrendiyse bu onun geri değil ileri adım attığını gösterir. Yeni bir şeyler denemeye çekinmemesi ve sorunlara cesaretle yaklaşmaları için olacak sağlayacak hatalar yapmasına izin verin.

21. yüzyıl öğrencilerinin yeniliklere imza atan bireyler olmaları için günlük hayatta bu becerileri edinmeleri önem taşıyor. Bu yenilikçi düşünce yapısını benimserlerse, geleceğin bilinmezliğinin altından kalkacaklardır.

Kaynak :

www.egitimveotesi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir